Нашият съвет: Не подписвайте никакви документи, които работодателят Ви предоставя във връзка с кризата и извънредното положение и които не разбирате. Това могат да бъдат документи за прекратяване или изменение на досегашния Ви трудов договор, които може да имат негативни последствия върху Вас. Винаги първо се консултирайте с адвокат!

Кога можете да си останете в къщи?

Съгласно приетия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Работодателите и органите по назначаване може да възлагат надомна работа или работа от разстояние на работниците и служителите си без тяхно съгласие, освен когато това е невъзможно. Условията и редът за възлагане, изпълнение и контрол се определят със заповед на работодателя или органа по назначаване.
Без Заповед от страна на Вашия работодател Вие не можете едностранно да решите да си останете вкъщи. Възможно е Вашият работодател да Ви накаже дисциплинарно, поради отсъствието Ви от работа и / или неизпълнение на трудовите Ви задължения. Включително има право да Ви уволни. Страхът от това да се заразите с Коронавирус не е извинителен.
В случай, че сте бил контактен със заразен от Коронавирус или сте болен, незабавно уведомете работодателя си и му представете болничен лист. Вие имате право на отпуск поради временна неработоспособност. За времето на този отпуск Ви се полага обезщетение (болничен).

Диагностицирани сте с Коронавирус. Какво следва да направите?

Ако сте заразени с Коронавирус, трябва незабавно да съобщите на работодателя си за неработоспособността си и да представите болничен лист за очакваната продължителност на заболяването.

Задължен ли сте да отидете в командировка в район с високо разпространение на Коронавирус?
Заповедта за командироване е задължителна за изпълнение, освен в предвидените от закон случаи.
Ако рискът от заразяване в определена държава или регион е потвърден от официалните органи (правителство, здравна служба, полиция и други), тогава не е необходимо да пътувате до тези региони. Вие имате право да откажете да изпълнявате разпорежданията на работодателя си, ако това би създало опасност за Вашето здраве и живот.

Какво следва, ако Вашата фирма има по-малко работа поради извънредната ситуация?

В този случай работодателят може да Ви предостави за ползване без Ваше съгласие до половината от полагащия се платен годишен отпуск. Така също Вашият шеф има право да установи и непълно работно време за целия или за част от периода .
Важно е да се знае, че ако работодателят Ви преустанови дейност по време на извънредното положение, то Вие ще имате право да получавате своето трудово възнаграждение.

Работодателят Ви е уволнил – връчил Ви е документ, който не разбирате.

Най-добре се консултирайте с адвокат. Той ще може да даде мнение дали уволнението е направено по законовия ред. Ако не е спазено трудовото законодателство можете да се защитите като предявите иск пред съда за признаването му за незаконосъобразно, както и да искате да бъдете възстановен на работа, включително да Ви се изплати обезщетение за времето, през което сте останал без работа, но за не повече от 6 месеца. Срокът, в който можете да заведете дело е 2-месечен и тече от деня на получаване на съобщението за прекратяване на трудовото правоотношение.

За съдействие от нашата адвокатска кантора можете да ни пишете чрез контактната форма по-долу, на имейл: office@advokatimik.bg, да резервирате час в нашата кантора тук: fb.com/book/advokatiMiK/ или да се обадите на тел. 0878 / 538646

Политика за поверителност

7 + 7 =

Свързани теми

Неизпълнение на договор

Неизпълнение на договор

Кога е налице неизпълнение на договор? Съгласно закона всяка от страните по договора трябва да изпълнява задълженията си по него точно и добросъвестно, съобразно изискванията на закона и да не пречи на другата страна да изпълнява и тя своите задължения по същия начин....

Отказ от услугите на Топлофикация

Отказ от услугите на Топлофикация

Възможен ли е отказът от услугите на Топлофикация? Този въпрос от дълго време тормози много собственици на апартаменти в сгради етажна собственост, които по една или друга причина не използват услугите на Топлофикация, но въпреки това плащат всеки месец...

Договор за заем

Договор за заем

Договорът за заем е един от най-популярните договори, които се сключват в днешно време. Страни по тях могат да бъдат от двама познати до банка и частно лице. В случая ще говорим за договора за заем по смисъла на Закона за задълженията и договорите, който урежда...

Следете последните новини и актуални теми

Запиши се за нашия бюлетин

Получавайте всяка седмица новите и полезни материали

Последвай ни

Потърси ни в социалните мрежи