1. Бракът със съпруга/съпругата Ви вече отдавна е загубил своето съдържание и съществува формално.
  2. Живеете разделени или просто не изпълнявате съпружеските си задължения.
  3. Двамата вече искате да продължите живота си като свободни, необвързани хора. Във всички тези случаи най-подходящата стъпка и за двама Ви е да пристъпите към развод по взаимно съгласие.

Виж още: Развод по общия ред; Колко струва един развод? и Защо не е добра идеята развод без адвокат”?

Разводът по взаимно съгласие е подходящ във всеки случай, когато в семейството вече няма взаимно разбирателство. Също и когато са налице постоянни конфликти между съпрузите, отразяващи се дори и на децата. Прекратяването на брака е неизбежно и при постоянни конфликти, които водят единствено до влошаване на и без това недобрите Ви отношения.

Този начин на развод, е подходящ и когато причините и мотивите за развод са неприятни и дори срамни. Например: зависимост на единия съпруг към алкохол, наркотици, хазарт; наличие на болест, предавана по полов път; изневяра и други подобни. Това е така, тъй като в това производство съдът не изследва мотивите и причините за прекратяване на брака.

Разводът по взаимно съгласие би могъл да съхрани приятелските/добри отношения между бившите съпрузи. Причина за това е, че ще Ви спести грозните разпри и ваденето на „кирливи ризи“. Още повече при сключването на споразумение за прекратяване на брака няма да се разглежда кой има вина за развода.

Разводът по взаимно съгласие е подходящ, дори и когато вече единият съпруг е завел дело срещу другия за развод по общия ред. Това е така, защото по всяко едно време в хода на процеса може да се сключи споразумение за развод, което да се одобри от съдията.

Какво следва да съдържа споразумението за развод?

При развод по взаимно съгласие съпрузите задължително представят пред съда проект на споразумение. То има определено от закона съдържание, което трябва да се спази. Съпрузите следва задължително да постигнат съгласие по местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата. Така също съгласие е необходимо и по въпроса за ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име. Те могат да се споразумеят и по други последици на развода. Споразумението се утвърждава, след като съдът се убеди, че са защитени интересите на децата и споразумението е законосъобразно. Съдът може да поиска становище от дирекция “Социално подпомагане”.

Възможно е и в споразумението за прекратяване на брака родителските права да бъдат предоставени за упражняване съвместно на двамата родители. Или пък може да бъде уговорен един разширен режим на лични отношения между другия родителя и детето.

Поради това и разводът по взаимно съгласие винаги е в интерес и на децата. Причина за това е, че родителите определят сами по общо съгласие как ще участват в отглеждането и възпитанието на децата. Така всеки от родителите може да бъде част от живота на детето и да спомага за нормалното му развитие.

Най – лекият, бърз и много по – евтин вариант за прекратяване на брака е с развод по взаимно съгласие.  Производството протича в едно съдебно заседание, на което задължително следва да се явят лично и двамата съпрузи. В него те следва да заявят дали поддържат внесеното спорзумение и дали желаят брака да бъде прекратен.

Нашата кантора има опит по дела за развод, както по взаимно съгласие, така и при развод по общия ред. В случай, че желаете нашият екип би могъл да Ви съдейства при изготвянето на документи за развод и да Ви представлява и защитава Вашите права пред съда. Можете да се свържете с нас на нашия имейл office@advokatimik.bg или на телефон: +359878538646, за да си запишете час за консултация.

Политика за поверителност

2 + 12 =

Свързани теми

Договор за предоставяне на услуга

Договор за предоставяне на услуга

Като при всеки друг договор и договорът за предоставяне на услуга представлява постигнато съгласие между две или повече лица относно уреждане на техни правоотношения. Това, което го отличава от останалите, е неговият предмет - услуга. Услуга. Какво представлява тя? За...

Договор за покупко-продажба

Договор за покупко-продажба

Договорът за покупка / продажба може да има за предмет всякакви вещи или други права, които продавачът се задължава да прехвърли. Купувачът от друга страна се задължава да заплати цена срещу тях (чл.183 ЗЗД). Именно плащането на цена отличава този договор от договорът...

Договор. Изготвяне на договор. Съдържание на договора. Видове договор

Договор. Изготвяне на договор. Съдържание на договора. Видове договор

Договор Преди да преминем към изготвяне на какъвто и да е договор е редно да сме запознати какво представлява той. Тук трябва да знаем основното. Договорът е постигнато съгласие между две или повече лица относно уреждане (създаване, изменение и/или прекратяване) на...

Следете последните новини и актуални теми

Запиши се за нашия бюлетин

Получавайте всяка седмица новите и полезни материали

Последвай ни

Потърси ни в социалните мрежи