1. Сигурно много хора се питат защо им е необходим адвокат, когато пристъпват към развод. Особено когато става въпрос за развод по взаимно съгласие при вече постигнато споразумение със съпруга/съпругата. Днес в интернет могат да се намерят безплатни или неприлично евтини бланки на документи за развод. Единственото изискване, според техните автори е да се попълнят и работата е свършена. „Развод без адвокат“ може да се окаже несполучлив опит за развод или скъп начин да се разведете. Ето защо…

Причини за вероятния неуспех на начинанието „развод без адвокат“:

  1. Нямате юридическо образование и не разбирате законовите изисквания.
  2. Не е възможно една бланка да бъде използвана във всеки един случай, поради това се оказва неподходяща във Вашия случай. Конкретните обстоятелства, свързани с отношенията със съпруга/съпругата Ви, с децата, семейното жилище и други, изискват гъвкавост и вземане на различни юридически решения, според конкретния казус. Това променя и съдържанието на документите, които следва да се представят пред съда.
  1. Следва да се предприемат допълнителни действия в съда, за които не сте били подготвени.
  2. Разходите по съдебни разноски и такси се определят от съда във всеки конкретен случай. Накрая излиза, че дължите повече, отколкото сте прочели в интернет.

„Развод без адвокат“ – вероятни последствия:

  1. В най-лошия случай, съдът ще прекрати производството и Вие ще останете в брак. Това от своя страна ще доведе логично до нов опит за развод и този път със съдействието на адвокат.
  2. Съдът няма да одобри споразумението във вида, в който сте го подписали и част от него, която Ви засяга, няма да има никаква стойност, най-малкото юридическа такава.
  3. Вашите права и интереси няма да бъдат защитени.
  4. Отношенията Ви по повод на развода ще останат неясни за Вас.
  5. Поради невнасянето на цялата или част от дължимата държавна такса за развод, могат да последват нови разноски за Вас. Такива ще са налице при започнато изпълнително дело срещу и предприети принудителни изпълнителни действия по събирането им от съдебен изпълнител.
  6. Възможно е дори поради незнанието на закона и последиците при развод, което не е оправдаващо обстоятелство, да извършите престъпление от общ или частен характер, за което да носите наказателна отговорност.

 

Горепосоченият списък не е изчерпателен. Съветваме Ви най-малкото първо да се посъветвате с адвокат преди да предприемете подобна важна стъпка.

 

Нашата кантора има опит по дела за развод, както по взаимно съгласие, така и при развод по общия ред. В случай, че желаете нашият екип би могъл да Ви съдейства при изготвянето на документи за развод и да Ви представлява и защитава Вашите права пред съда. Можете да се свържете с нас на нашия имейл office@advokatimik.bg или телефон: +359878538646, за да си запишете час за консултация.

Политика за поверителност

12 + 8 =

Свързани теми

Договор за предоставяне на услуга

Договор за предоставяне на услуга

Като при всеки друг договор и договорът за предоставяне на услуга представлява постигнато съгласие между две или повече лица относно уреждане на техни правоотношения. Това, което го отличава от останалите, е неговият предмет - услуга. Услуга. Какво представлява тя? За...

Договор за покупко-продажба

Договор за покупко-продажба

Договорът за покупка / продажба може да има за предмет всякакви вещи или други права, които продавачът се задължава да прехвърли. Купувачът от друга страна се задължава да заплати цена срещу тях (чл.183 ЗЗД). Именно плащането на цена отличава този договор от договорът...

Договор. Изготвяне на договор. Съдържание на договора. Видове договор

Договор. Изготвяне на договор. Съдържание на договора. Видове договор

Договор Преди да преминем към изготвяне на какъвто и да е договор е редно да сме запознати какво представлява той. Тук трябва да знаем основното. Договорът е постигнато съгласие между две или повече лица относно уреждане (създаване, изменение и/или прекратяване) на...

Следете последните новини и актуални теми

Запиши се за нашия бюлетин

Получавайте всяка седмица новите и полезни материали

Последвай ни

Потърси ни в социалните мрежи