На територията на Столична община са предвидени следните допълнителни противоепидемични мерки:

Виж още: Kакви мерки против разпространението на коронавируса (covid-19) следва да спазвам, за да не ме привлекат към наказателна отговорност?

ЗА КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУТИ

Затварят се всички културни институции – театри, кина, библиотеки, концертни зали, музеи и галерии.
Временно е затворена Зоологическа градина – София.

ЗА ЗАКРИТИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА, КОИТО СЕ ПОСЕЩАВАТ ОТ ПОВЕЧЕ ХОРА:

От общината призовават управителите на магазини, аптеки, фирми за доставка на храна, банкови клонове, валутни бюра, каси за плащане на битови сметки, фирми за комунални услуги, спедиторски фирми да обезпечат дезинфекция на помещенията минимум 4 пъти дневно и да снабдят персонала си със защитни маски.

ЗА ОТКРИТИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА:

Затворени са фермерските пазари и временните пазари, включително тези пред Националния стадион за спортни стоки, в кв. „Малашевци“, животинските пазари в кв. „Подуяне“ и в Богров.

ЗА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ

Временно се спира продажбата на билети от водачите и се затваря за качване и слизане първа врата. Целта е да се гарантира работата на обществения транспорт.
Временно се спира нощният градски транспорт.
Вратите на всички превозни средства на градския транспорт се отварят автоматично, без натискане на бутон за вратите.
Светофарните уредби преминават на автоматичен режим на работа за пешеходците без натискане на бутона за пешеходно пресичане. Мярката се въвежда поетапно.

КЪМ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА И ГРАЖДАНИТЕ, КОИТО ИЗПОЛЗВАТ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ:

Столична община чрез Общинско предприятие “Социален патронаж” заявява готовност за закупуването на хранителни продукти от първа необходимост и медикаменти, изписани с рецепта на самотни, трудноподвижни и лежащо болни лица и възрастни хора без близки. Заявки може да се подават всеки ден от 09:00 до 16:00 ч. на тел. 02/8188522 и 0879 811403. Средствата за покупките се осигуряват от лицата. Призоваваме лицата, които не отговарят на посочените критерии, да се въздържат от обаждания, за да не натоварват телефонните линии. Няма да се изпълняват заявки на лица, непопадащи в тези категории.
Клубовете на пенсионера се затварят.
Центровете за социални услуги остават затворени за външни хора и със засилена дезинфекция.
Продължава работа на кризисния център за бездомни, като излизането ще бъде при необходимост.

КЪМ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ

Избягвайте ръкостискане и поддържайте добра лична хигиена, като често миете ръцете си с топла вода и сапун.
Избягвайте социални контакти и събирания с повече хора без крайна необходимост.
Настоятелно се препоръчва да не се провеждат семейни тържества, на които присъстват по-голям брой хора (в това число сватби и кръщенета). Към момента обредните зали ще извършват сватбени ритуали, но без присъствие на гости в залата.
Избягвайте пътуванията до други населени места.
При възможност използвайте безкасови средства за разплащане (безконтактни кредитни и дебитни карти) с цел избягване на допир до банкноти и монети.
Препоръчваме на домоуправителите на жилищните блокове и кооперации да организират ежедневно миене и дезинфекциране на входове, асансьори и стълбища.

Политика за поверителност

8 + 5 =

Свързани теми

Договор за покупко-продажба

Договор за покупко-продажба

Договорът за покупка / продажба може да има за предмет всякакви вещи или други права, които продавачът се задължава да прехвърли. Купувачът от друга страна се задължава да заплати цена срещу тях (чл.183 ЗЗД). Именно плащането на цена отличава този договор от договорът...

Договор. Изготвяне на договор. Съдържание на договора. Видове договор

Договор. Изготвяне на договор. Съдържание на договора. Видове договор

Договор Преди да преминем към изготвяне на какъвто и да е договор е редно да сме запознати какво представлява той. Тук трябва да знаем основното. Договорът е постигнато съгласие между две или повече лица относно уреждане (създаване, изменение и/или прекратяване) на...

Абсолютна давност за погасяване на задължения на физически лица

Абсолютна давност за погасяване на задължения на физически лица

Въвеждането на абсолютна давност за погасяване на задължения на физически лица е новост в българското законодателство. В сила от 02.06.2021 г. е новата разпоредба на чл.112 от Закона за задълженията и договорите. В нея са предвидени за кои лица и при какви условия...

Следете последните новини и актуални теми

Запиши се за нашия бюлетин

Получавайте всяка седмица новите и полезни материали

Последвай ни

Потърси ни в социалните мрежи

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *