На територията на Столична община са предвидени следните допълнителни противоепидемични мерки:

Виж още: Kакви мерки против разпространението на коронавируса (covid-19) следва да спазвам, за да не ме привлекат към наказателна отговорност?

ЗА КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУТИ

Затварят се всички културни институции – театри, кина, библиотеки, концертни зали, музеи и галерии.
Временно е затворена Зоологическа градина – София.

ЗА ЗАКРИТИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА, КОИТО СЕ ПОСЕЩАВАТ ОТ ПОВЕЧЕ ХОРА:

От общината призовават управителите на магазини, аптеки, фирми за доставка на храна, банкови клонове, валутни бюра, каси за плащане на битови сметки, фирми за комунални услуги, спедиторски фирми да обезпечат дезинфекция на помещенията минимум 4 пъти дневно и да снабдят персонала си със защитни маски.

ЗА ОТКРИТИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА:

Затворени са фермерските пазари и временните пазари, включително тези пред Националния стадион за спортни стоки, в кв. „Малашевци“, животинските пазари в кв. „Подуяне“ и в Богров.

ЗА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ

Временно се спира продажбата на билети от водачите и се затваря за качване и слизане първа врата. Целта е да се гарантира работата на обществения транспорт.
Временно се спира нощният градски транспорт.
Вратите на всички превозни средства на градския транспорт се отварят автоматично, без натискане на бутон за вратите.
Светофарните уредби преминават на автоматичен режим на работа за пешеходците без натискане на бутона за пешеходно пресичане. Мярката се въвежда поетапно.

КЪМ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА И ГРАЖДАНИТЕ, КОИТО ИЗПОЛЗВАТ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ:

Столична община чрез Общинско предприятие “Социален патронаж” заявява готовност за закупуването на хранителни продукти от първа необходимост и медикаменти, изписани с рецепта на самотни, трудноподвижни и лежащо болни лица и възрастни хора без близки. Заявки може да се подават всеки ден от 09:00 до 16:00 ч. на тел. 02/8188522 и 0879 811403. Средствата за покупките се осигуряват от лицата. Призоваваме лицата, които не отговарят на посочените критерии, да се въздържат от обаждания, за да не натоварват телефонните линии. Няма да се изпълняват заявки на лица, непопадащи в тези категории.
Клубовете на пенсионера се затварят.
Центровете за социални услуги остават затворени за външни хора и със засилена дезинфекция.
Продължава работа на кризисния център за бездомни, като излизането ще бъде при необходимост.

КЪМ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ

Избягвайте ръкостискане и поддържайте добра лична хигиена, като често миете ръцете си с топла вода и сапун.
Избягвайте социални контакти и събирания с повече хора без крайна необходимост.
Настоятелно се препоръчва да не се провеждат семейни тържества, на които присъстват по-голям брой хора (в това число сватби и кръщенета). Към момента обредните зали ще извършват сватбени ритуали, но без присъствие на гости в залата.
Избягвайте пътуванията до други населени места.
При възможност използвайте безкасови средства за разплащане (безконтактни кредитни и дебитни карти) с цел избягване на допир до банкноти и монети.
Препоръчваме на домоуправителите на жилищните блокове и кооперации да организират ежедневно миене и дезинфекциране на входове, асансьори и стълбища.

Политика за поверителност

11 + 6 =

Свързани теми

Неизпълнение на договор

Неизпълнение на договор

Кога е налице неизпълнение на договор? Съгласно закона всяка от страните по договора трябва да изпълнява задълженията си по него точно и добросъвестно, съобразно изискванията на закона и да не пречи на другата страна да изпълнява и тя своите задължения по същия начин....

Отказ от услугите на Топлофикация

Отказ от услугите на Топлофикация

Възможен ли е отказът от услугите на Топлофикация? Този въпрос от дълго време тормози много собственици на апартаменти в сгради етажна собственост, които по една или друга причина не използват услугите на Топлофикация, но въпреки това плащат всеки месец...

Договор за заем

Договор за заем

Договорът за заем е един от най-популярните договори, които се сключват в днешно време. Страни по тях могат да бъдат от двама познати до банка и частно лице. В случая ще говорим за договора за заем по смисъла на Закона за задълженията и договорите, който урежда...

Следете последните новини и актуални теми

Запиши се за нашия бюлетин

Получавайте всяка седмица новите и полезни материали

Последвай ни

Потърси ни в социалните мрежи

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.